keskiviikko 1. marraskuuta 2017

211. 10 tavallista blogimokaa


Blogissa pienilläkin asioilla on yllättävän suuri merkitys. Vaikka usein kuulen, että blogien aika on ohi, kasvaa kuitenkin blogien määrä jatkuvasti. Blogien määrän kasvaminen tarkoittaa ainoastaan sitä, että juuri sinun blogi on erotuttava joukosta jollain tavalla. Lukijoilla, katsojilla on entistä laajempi valinnanvara mahdollisista lukulistalle joutuvista blogeista. Jos blogisi ei enään miellytä katsojan silmää, katsojalla on loputtomat mahdollisuudet vaihtaa sinun blogin lukeminen, toisen henkilön blogin lukemiseen. Pelkästään hevosblogeja on jo niin paljon, etten itsekään ole kuullut puolistakaan.

Mutta hei, mitkä ihmeen asiat blogeissa aiheuttavat niin suurta ärsytystä ja vihaa, että jopa lukemisen haluaa lopettaa? Yritä välttää mahdollisimman hyvin seuraavia erehdyksiä, ettet vahingossakaan häädä katsojia.


1. Pitkät tauot blogin kirjoittamisesta. Vältä viimeiseen pisaraan saakka pidempiä taukoja blogin päivittämisestä. Välillä pienen tauon paikka voi olla pelkästään positiivinen juttu, mutta kun tauko venyy kahdesta viikosta kaheen kuukauteen, kannattaa miettiä onko oikeasti järkevää pitää blogia? Pieni motivaatioloma ei ole pahasta, kaikilla on varmasti ollut sellainen. Pitkät tauot blogin pitämisestä sen sijaan suoraan sanottuna viestii blogin lukijalle, että blogin kirjoittamisen liekki on sammunut aikoja sitten. Bloggaaminen ei enään  kiinnosta kirjoittajaa. Voin kertoa omasta kokemuksesta ja oman blogin postauksista, että tekstin läpi suorastaa paistaa kirjoittamisen motivaation tipahtaminen. Siinä vaiheessa kun postauksista paistaa läpi kiinnostamattomuus, ei lukijoitakaan enään kiinnosta blogin lukeminen.

Kun palaat tauolta, eteenkin pidemmältä tauolta, älä missään nimessä selittele blogin taukoa seuraavassa kymmenessä postauksessa. Älä myöskään tee kokonaista postausta siitä, miksi pidit taukoa blogin päivittämisestä, ellei siihen oikeasti ole realistista syytä. Harrastin tällaista aktiivisesti vielä viime vuonna, näyttökertojen perusteella voin jo kertoa, ettei ketään kiinnostanut syyt miksi olin tauolla. Älä tee mahdottomia lupauksia blogin pitämisen suhteen tauon jälkeen, älä vetoa taukoa kiireeseen, yleensä aina löytyy jostain aikaa kirjoittamiselle. Lupaan että jos oikeasti blogia haluat kirjoittaa, kirjoitat sitä vaikka puolen tunnin bussimatkalla, Instagramin selaamisen sijaan. Kieltämättä tämä järjetön selittely on ehkä suurin mahdollinen virhe, minkä voit tehdä palatessasi tauolta.


2. Todella epäsäännöllinen postaustahti. Väittäisin että säännöllinen postaustahti sekä lukijamäärät kulkevat ikäänkuin käsi kädessä. Kirjoita säännöllisesti postauksia - lukijat käyvät blogissa aktiivisesti lukemassa uusimmat postaukset. Aivan turhaa odottaa yhtään mitään suuria kävijämääriä, jos postaustahti on epäsäännöllinen. Päätä että kirjoitat postauksia esimerkiksi aina maanantaisin, keskiviikkoisin ja lauantaisin, näin myös ei-niin-aktiiviset katsojat tietävät automaattisesti milloin kannattaa olla erityisen hyvin kuulolla.

3. Liiallinen mainostaminen. Postauksen tai blogin mainostaminen on yleensä positiivinen asia, liika mainostaminen ei kuitenkaan ole. Mainosta blogia maltillisesti. Olen ottanut tavaksi että samalle sivustolle/sosiaaliseen mediaan linkkaan blogia/postauksia korkeintaan kahteen otteeseen päivässä.

Toinen “mainostamiseen” liittyvä asia on yhteistyöt. Jos teet usein yhteistyötä erilaisten yritysten kautta, muista että yhteistyössä tehdyt postaukset ei välttämättä korvaa blogin tavallisia postauksia. Tietty esimerkiksi postauksia voi yhdistellä, sokerikuorruta ratsastus postaus hevoskuvilla, missä näkyy esimerkiksi yhteistyöhön liittyviä tuotteita/palveluja.


4. Vältä kirjoitusvirheitä ja puhekieltä. Tästäkin blogista löytyy edelleen aivan liikaa kirjoitusvirheitä, eteenkin pilkkuvirheitä. Kirjoitusvirheet eivät tuo hirveän hyvää kuvaa blogista, ei tosin kirjoittajastakaan. Yhdyssanojen, isojen alkukirjainten, pisteiden ja pilkkujen tarkistaminen menee ehkä vartti. Loppupeleissä kirjoitusvirheiden korjaaminen ei ole suuri vaiva. Esimerkiksi nopean Googlettamisen avulla löydät jo vastaukset useaan kysymykseen. Suurimmat kirjoitusvirheet voi välttää kierrättämällä teksti Oikofix:in kautta.

Kun kirjoitat postausta blogiin, vältä kaikkea mahdollista puhekieltä. Puhekieli ei vaan toimi blogissa. Ehkä vähän ristiriitaista, mutta mun mielestä esimerkiksi minun sijaan on täysin okei käyttää sanaa mun.


5. Blogin kirjoittaja ei vastaa kommentteihin. Blogiin on aina mukava saada kommentteja, oli kommentti positiivinen, kehittävä tai negatiivinen. Tietää että teksti on herättänyt mielipiteitä lukijassa. Muista aina vastata katsojien kommentteihin. Jos ei jaksa vastata lukijoiden kommentteihin, saattaa lukija saada kuvan siitä, ettei kirjoittajaa arvosta lukijoita/katsojia. Lukijan ja kirjoittajan vuorovaikutus on ehkä yksi blogin kirjoittamisen kivoimmista puolista, miksi et sitten sitä hyödyntäisi?6. “Yksitoikkoisuus”. Voi kuulkaas, tästä olen saanut kuulla useaan otteeseen, täysin syystä! En muistakaan, milloin viimeksi olen saanut ketään mukaani tallille kuvaamaan. Tämä tarkoittaa vain ja ainoastaan sitä että samantapaiset kuvat pyörivät jokaisessa postauksessa, ei kiva! Älä tee niin kuin minä tällä hetkellä... Älä myöskään julkaise postauksessa kymmeniä kuvia täysin samasta tai melkein samasta asiasta. Eteenkin muotibloggaajien ja lifestyle bloggaajien kesken olen huomannut, että useissa asu postauksissa kuvia saattaa olla jopa kymmeniä, mutta kuvat ovat yleensä melkein täysin samasta kulmasta, edestä otettuina. En väitä että se on väärin, mutta miksi ei esimerkiksi laittaisi parit kuvat edestä, parit kuvat yksityiskohdista, parit kuvat takaa ja kuva sivusta? Näin postauksen visuaalinen ilme on ehkä vähän monipuolisempi.7. Pinnallisuus. Useissa suuremmissa ja suosituimmissa blogeissa näkee usein postauksia liittyen uusimpiin ostoksiin tai suosikki ostoksiin. “Materialistinen” bloggaaja saattaa antaa itsestään todella vääristyneen kuvan. Julkisessa blogissa saat oikeasti miettiä, mitä sinne kirjoitat. Tyhmät ja turhat kommentit postauksessa kuitenkin säilyvät suoraan sanottuna ikuisesti, aina on joku kenellä on tallella kopio postauksesta tai näyttökuva postauksesta. Tulevaisuudessa joku voi käyttää vanhaa kommenttia, kommenttia kirjoittanutta bloggaajaa vastaan, asiaan liittyvissä tilanteessa.
8. Kirjoittaja ei pidä lupaustaan. Useissa blogeissa voit lukea, että kirjoittaja lupaa julkaista postauksen huomenna, tai vaikka vastata kommentteihin. Välillä näkee niitä tapauksia, missä sitä huomisen postausta tai kommentteihin vastaamista ei tapahdukkaan. Jos et tee mitä lupaat, sinusta saa hyvin epäluotettavan kuvan. Kuka pitää epäluotettavista henkilöistä? Jos lupaat tehdä jotain, tee se!

9. Omaperäisyyden puute. Pelkästään suomenkielisiä hevosblogeja löytyy varmaankin tuhansia, yleisesti blogeja suomesta löytyy luultavasti viiden tai kuuden numeron lukujen edestä. Harva blogi päätyy nykyään lukulistalle, ellei blogista löydy mitään uutta tai räväkkää. Keksi uusia ideoita, älä aina kopioi muiden bloggaajien ideoita.
10. Tekijänoikeuksien rikkominen. Voi, voi, useat bloggaajat tietämättä saattavat rikkoa tekijänoikeuslakia, käytettäessä esimerkiksi toisen tekemää fonttia bannerissa. Ladatessa kuvia tai eteenkin fontteja, jossain yleensä lukee miten saat käyttää kuvaa tai fonttia. Jos lataat netistä fontteja, fonttien mukana tulee yleensä erillinen dokumentti missä kerrotaan miten fonttia saa käyttää ja miten ei. Jos fontti tai kuva ei ole sinun omistamia, merkitse aina lähde niiden yhteyteen! Minulle tämä on nykyään itsestäänselvyys, ei sillä että käyttäisin yleensä tuntemattomien kuvia tai muuta grafiikkaa. Jos olet epävarma tekijänoikeuksista, lisää blogiin pelkästään omia kuvia tai grafiikkaa. Tekijänoikeuksien rikkomisesta saattaa oikeasti seurata suuria ongelmia.

11 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus, tykkäsin! :)

  ukkosenjumala.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Täytyy kyllä myöntää, että osa näistä blogimokista on sellaisia, joihin on itsekin joskus syylistynyt. Hupsista! :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, vähentynyt kyllä reilusti!

   Poista
 3. Täällä myös näihin joihinkin sortunut raapustelija ��
  Pistit kyllä hyvät pointit esille, kiitos ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavasti jokaisen blogin kirjoittaja sortunut ainakin yhteen kohtaan näistä, niin myös minä :D Kiitos!

   Poista
 4. Tosi informatiivinen ja hyödyllinen postaus monelle, myös allekirjoittaneelle! Tätä listaa lukiessa oli kyllä kiva huomata oma kehittyminen, kun ajatteli jonkun listatun asian kohdalla, että ennen tein näin, mutta nykyään en enää. Selasin nopeasti sun muitakin postauksia ja pitää kyllä sanoa, että sulla on tosi kivan oloinen blogi ja hyviä, sekä monipuolisia postauksia! :)

  Written by Neea

  VastaaPoista
 5. Hyvä postaus, mutta sinunkin ehkä kannattaisi jo vaihtaa aiheita. 😄 Viimeisimmissä postauksissasi vain "10/9" jotain, olisi kiva lukea joskus hieman muutakin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jepp täysin samaa mieltä, onneksi seuraavassa postauksessa jo täysin muu aihe. Kiitos!

   Poista
 6. Hyviä vinkkejä uudelle blogaajalle. Osaatko sanoa miksi minun blogiarkistossa otsikon lisäksi tulee aina myös alkuosa tekstiä? Hölmön näköistä ja hankalaa lukea.

  VastaaPoista