keskiviikko 11. lokakuuta 2017

208. 10 vinkkiä blogin aloittamiseen


Blogin aloittaminen voi olla monella tavalla haastavaa. Minkä sivun kautta pystyt kirjoittamaan blogia? Mitä sinun kuuluisi kirjoittaa blogiin? Mistä tai miten saat kehitettyä ulkoasun blogille? Mistä löydät kiinnostuneita lukijoita blogillesi? Tänään käydään  läpi 10 vinkkiä blogin aloittamiseen!


Valitse​ ​blogillesi​ ​oikea​ ​alusta.​ Blogin pohjan valitsemiseen kannattaa oikeasti käyttää
aikaa, tutki erilaisia blogipohjia ja valitse mieluisin. Mitä esimerkiksi Blogger tarjoaa sinulle
verrattuna WordPressiin? Pienellä googletuksella löydät useita eri vaihtoehtoja blogin
pohjaksi, ehkä suosituimmat niistä ovat kaikille tutut Blogger​ sekä WordPress.​ ​Katri kirjoitti
juuri blogiinsa vertailun Bloggerista ja WordPressistä. Tästä pääset postaukseen! Jos teillä on vaikeuksia blogipohjan päättämisessä, käykää siellä pyörähtämässä. Niin kuin blogin osoitteesta huomaa, minulla on tällä hetkellä käytössä Blogger. Olen oikein tyytyväinen valintaani, melko helposti kaikki tarvittavat asiat blogin muokkaukseen löytyy pienellä perehtymisellä. Lisäksi internetistä löytyy suuri valikoima eri koodeja bloggeria varten, millä pystyy muokkaamaan blogin ulkoasua, suunnittelutyökalun lisäksi. Ilmaisessa Bloggerissa sekä WordPressissä osoite
loppuu automaattisesti joko wordpress.com, tai Bloggerissa blogspot.com. WordPressin
sivujen mukaan osoitteen päätteen saa poistettua, minkä hinnaksi tulisi 18€ vuodelta.
Bloggerin sivuilta en löytänyt mitään tietoa osoitteen päätteen poistamisesta.


Panosta blogin nimeen. Älkää tehkö niin kuin minä, miettikää pitkään ja tarkasti miten nimeät blogin. Lukijoiden pysyvyyden kannalta suosittelen ettet vaihda blogin nimeä, ainakaan useasti. Blogin nimen ja osoitteen vaihtaminen on kuitenkin mahdollista ainakin Bloggerissa. Itse tein sen virheen että vaihdoin blogin nimen ja osoitteen, kaiken lisäksi vielä useaan otteeseen. Näin jälkiviisaana väitän ettei välttämättä kannata liittää lemmikin tai hevosen nimeä blogin nimeen, etenkään jos lemmikki tai hevonen ei ole sun. Luultavasti sun blogi uran aikana ne tulevat vaihtumaan, ainakin näin on tapahtunut useaan otteeseen tässä blogissa. Kun näin käy blogin nimi ja mahdollisesti osoitetta joutuu taas vaihtamaan. Kirjoitinkin kauan sitten postauksen aiheesta “Miten keksiä blogille nimi?", käykää lukemassa postaus jos kamppailet blogin nimen keksimisen kanssa.


Someprofiilit blogillesi ensimmäisestä julkaisusta lähtien. Someprofiilit kannattaa heti ensimmäisestä postauksesta lähtien perustaa blogille. Omasta kokemuksesta sekä tilastojen perusteella tavoitan suurimman osan blogini lukijoista sosiaalisen median kautta. Tällä hetkellä blogillani on vaan viralliset Instagram sivut, tosin myös siellä on muita blogin ulkopuolisia juttuja. Tähän mennessä olen pärjännyt pelkästään Instagramilla, mutta tarkoituksena olisi perustaa blogille Youtube-kanava sekä Facebookkiin omat sivut. Mitä suurempi määrä erilaisia sosiaalisia medioita blogi omistaa, sen laajemman katsojakunnan saat luultavasti kerättyä itsellesi. Aikaisemmassa kohdassa mainitsin ettei blogin nimeä kannata vaihtaa, mutta tarvittaessa sen voi vaihtaa. Myös instagramissa on mahdollista vaihtaa käyttäjänimeä seuraaja määristä tai tykkäyksistä riippumatta. Facebookissa sivun nimen vaihtaminen ei ole kuitenkaan yhtä helppo juttu. Jos sun Facebook sivut saavuttaa yli 300 tykkääjää, nimeä ei voi saamani tietojen mukaan vaihtaa. Instagramin, Facebookin sekä Youtuben kautta saa kätevästi seuraajille/tykkääjille/tilaajille uusimmat julkaisut suoraan etusivulle.Mistä aiheesta kannattaa kirjoittaa? En usko että on yhtään tiettyä aihetta, mistä kannattaisi kirjoittaa blogia. Kirjoita aiheesta mikä sinua kiinnostaa, mikä liittyy sun arkeen, tai esimerkiksi aiheesta mistä tiedät paljon. Ehkä helpointa on kirjoittaa sinun intohimosta, esimerkiksi sinun harrastuksesta. Kun valitset vähän rajaitumman aihealueen, saatat löytää paljon helpommin lukijoita, keitä kiinnostaa blogisi. Itse aloitin kirjoittamalla pelkästään hevosista ja ratsastuksesta, myöhemmin blogin aihealue on laajentunut ja tällä hetkellä täältä löytyykin useita postauksia liittyen blogeihin ja bloggaamiseen. Itse tykkään lukea blogeja missä on rajatumpi sisältö, mutta tietty tämäkin on täysin makuasia.Blogin ulkoasu kuntoon. Blogin ulkoasuun sekä banneriin kannattaa panostaa alusta lähtien, parhaalla mahdollisella tavalla. Niin kuin viime postauksessa kerroin, otsikko on tavallaan mainoslause postaukselle, näin myös blogin mainoslauseena toimii ulkoasu. Jos ulkoasu on kunnossa, blogin lukemisesta varmasti kiinnostutaan enemmän, kun sen ulkoasu näyttää kivalta. Jos et vielä alkuvaiheessa osaa itse tehdä omaa ulkoasua, internetistä sekä tästä blogista löytyy runsaasti apua esimerkiksi blogin koodien kanssa. Muutenkin Internetistä löytyy ohjeita miten kuvanmuokkausohjelmia käytetään, millä voi tehdä itselleen bannerin. Loppupeleissä Bloggerin tai esimerkiksi Gimpin käyttäminen ei ole niin vaikeaa, miltä se aluksi vaikuttaa. Useat henkilöt myös tekevät kokonaisia ulkoasuja ilmaiseksi, tai pientä rahaa vastaan.


Tule huomatuksi. Aikaisemmassa kohdassa mainitsin, että blogille kannattaa perustaa heti kaikki mahdolliset sosiaaliset mediat. Mutta mitä näihin kaikkiin sosiaalisiin medioihin julkaistaan, jos sisältö pyörii pelkästään blogin ympärillä? Sosiaalisten medioiden kautta mainostan itse uusia sekä vanhoja postauksia, esimerkiksi jos jostain syystä sun vakituinen lukija ei ole lisännyt blogiasi lukulistalleen, mistä muualta kuin sosiaalisesta mediasta hän saa tietää esimerkiksi uudesta postauksesta? Esimerkiksi viime kuukausien aikana olen ollut todella epäaktiivinen blogin puolella, yleensä sellaisissa tapauksissa menetät useita lukijoita sekä näyttökertoja. Mutta, jos päivität aktiivisesti blogin someja, väitän ettei menetys ole yhtä suuri. Näiden parin epäaktiivisen kuukauden aikana olen sen sijaan päivittänyt mun Instagramia välillä jopa viidesti päivässä. Hyödynnä blogin kaikkia somekanavia, linkitä sinne rohkeasti uusia postauksia. Samoin Facebookista löytyy bloggaajille ja hevosbloggaajille ryhmiä, minne voit linkata blogiasi ja esimerkiksi uusia postauksia.


Lisää postauksiin laadukkaita kuvia. Sama juttu kuin otsikoissa ja ulkoasussa, kuvat on ainakin minun mielestä tärkeä osa blogia ja postauksia. Siksi kannattaa panostaa kuviin, itse rakastan selailla blogeja missä on kivoja ja laadukkaita kuvia. Kuvista kyllä huomaa jos niitä ei ole otettu vain ottamisen ilosta, vaan niihin on oikeasti panostettu jollain tasolla. Nykyään useissa puhelimissa on jo niin hyvä kamera, että sillä selviää jo todella pitkälle. Järkkäri (järjestelmäkamera) ei ole yhtään hullumpi ostos, jos kuviin oikeasti haluaa panostaa. Täydellisten kuvien takana on pelkästään järjestelmäkameran toimintojen ja kuvanmuokkauksen opiskelua.  Mulla on tällä hetkellä käytössä Nikonin D3200, mikä on toiminut minulla hyvin, vaikka se ei olekkaan mikään ihmeellinen kamera loppupeleissä.

Ota ideoita ja vaikutteita muista blogeista. Aina ei tarvitse keksiä omaa uutta ideaa, vaikutteita tai postausideoita voi hyvinkin tuoda toisen blogista omaan, eikä se ole ainakaan mun mielestä noloa “viedä” toisen ideaa. Sisältöä ei missään nimessä pidä kopioida, ominaisuuksia ja aiheideoita voi tuoda omaan blogiinsa, tekemällä sisällöstä oman tyylisenä niin en näe mitään ongelmaa asiassa. Yleensä aina on joku joka on keksinyt saman postauksen kuin sinä, aina on joku joka on toteuttanut sun idean. Monet mun postauksista on alunperin tullut Kylmäverinen unelma -blogin postausideoiden kautta.Otsikoi postaukset kiinnostavasti. Viime postauksessa kävin läpi vinkkejä ja ideoita otsikoimiseen. Postauksessa varmaan ilmeni, että otsikko on ehkä tekstin tärkein osa. Ilman otsikkoa lukija ei klikkaa postausta luettavaksi. Mitä kiinnostavampi otsikko, sitä suurempi todennäköisyys että lukija klikkaa postausta. Jos otsikko on kiinnostavampi kuin itse postauksen sisältö, väítän että olet onnistunut!

Muista oikeinkirjoitus ja kirjoita kirjakielellä. Älä kirjoita blogia puhekielellä, puhekielellä kirjoitettu teksti näyttää ainakin minun mielestä todella epäsiistiltä. Ymmärrän vielä jos tekstissä käytetään esimerkiksi minun ja sinun tilalla mun ja sun, mutta muuten älä kirjoita puhekielellä. Älä myöskään käytä hymiöitä postauksissa. Hymiöt häiritsevät jollain tasolla lukemista, pidemmän päälle. Itse ainakin saan melkoisen lapsellisen kuvan kirjoittajasta, jos teksti on täynnä hymiöitä. Muista oikeinkirjoitus, lauseen eteen tulee aina iso alkukirjain sekä lauseen loppuun piste, tietty välillä lauseen voi lopettaa huutomerkillä tai kysymysmerkillä. Itse en tykkää lukea tekstiä, jossa ei tosiaankaan ole oikeinkirjoitus hallussa. En kuienkaan ole kuoleman tarkka oikeinkirjoituksen kanssa, sillä mun omastakin tekstistä löytyy etsiessä vaikka ja kuinka paljon kirjoitusvirheitä.Muistakaa käydä lukemassa myös edelliset postaukset, mitkä myös liittyivät bloggaamiseen ja blogeihin!

6 kommenttia:

 1. Todella hyvä ja hyödyllinen postaus. Näiden vinkkien avulla moni pääsisi hyvään alkuuun ja kokeneemmat voivat miettiä, ovatko kaikki kohdat kunnnossa. Itsellä on blogille onat facebook-sivut ja hevosinsta, jonne päivitän tietoa uusista postauksista, mutta myös muita arjen kuulumisiani, joita en välttämättä blogissa kertoisi. Facebook-tili on ollut pysyssä vasta vajaan kuukauden, joten siellä vielä ei mitään hirveää ryysistä ole, mutta instassa on noin 350 seuraajaa, eli melko paljon.

  Pakko vielä sanoa, että sun blogi on niin kiva! Kirjoitat aivan loistavasti ja ulkoasukin on tosi kiva. Oot kaikki lukijas ansainnut <3 siitä puheenollen, mun blogilla on 1 vajaa 40 lukijaa, joka tuntuu ihan hullulta! Blogia perustaessa toivoin että no jos pari lukijaa tulis, ja nyt lähestytään jo 50 ja 40 on erittäin lähellä. Ihan kreisiä! Kivat syksynjatkot sulle. Mulla alkaa syysloma, ja sunnuntaina ois tiedossa harjotuskisat! Kiva viikonloppu siis tulossa, vaikka syyslfunssa taitaa iskeä. Toivottavasti sä säästyt terveenä, ja no kaikki muutkin :D

  viisiaskellajia.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista & kehuista!

   Poista
 2. Nämä sun uusimmat postaukset ovat kyllä olleet todella hyödyllisiä! Hyvin kirjoitettua ja selkeitä sekä kuvat ovat ihania. Koska muuten tulossa seuraava ratsastuspostaus? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha kiitos! Tulossa kunhan niitä jaksan kirjoittaa..

   Poista
 3. Oli kyllä hyvin kirjoitettu! Puhelimella fontti sekä tekstin väri vaihtuu, mutta ei iso miinus. Kiitokset maininnasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tota fontin ja tekstin värin vaihtumidsesta en ollut tietoinenkaan, pitääkin yrittää korjata. Kiitos & Kiitos!

   Poista