lauantai 7. lokakuuta 2017

205. Miten kirjoitat hyvän postauksen?

Blogin pitämiseen kuuluu useita eri tärkeitä seikkoja, ehkä tärkein asia blogissa on kuitenkin sisältö, teksti ja kuvat. Ihmiset ovat näin yleisesti ottaen uteliaita, jos julkaiset sisältöä mikä heitä kiinnostaa, saavutat luultavasti reilusti enemmän näkyvyyttä, mistä on  hyötyä jatkossa esimerkiksi yhteistöiden merkeissä. Siksi otetaan tänään käsittelyyn postauksen sisältö, mitä postausta kirjoittaessa kannattaa muistaa sisällöllisesti. Miten postaus kannattaa jakaa? Mitkä tekstin eri osat soveltuu blogin tekstiin? Miten otsikoit postauksen oikein?

Useat blogit ovat suosittuja, sillä lukijat pääsevät blogin kautta näkemään asioita aivan toisesta näkökulmasta. Esimerkiksi jos harrastat valokuvausta, tai olet valokuvaaja, älä näytä pelkästään valmiita valokuvia. Näytä lukijoille mitä kulissien takana tapahtuu, mitä kuvauspaikan pystyttäminen ja valitseminen vaatii, mitä kuvauksien jälkeen tapahtuu, miten muokkaat kuvat raa’asta kuvasta julkaisukelpoiseksi kuvaksi. 

 
Jokainen postaus alkaa loistavasta ideasta, idean toteutuksen suunnittelusta. Jos postauksen aihe ei kiinnosta lukijoita tai aihe on huono, postauksestakaan ei tule hyvä, puhumattakaan yleensä tavallista pienemmästä näkyvyydestä. Täydellisen postauksen aihe tulisi liittyä vahvasti blogin aihepiiriin, blogiasi luetaan luultavasti blogin tietyn aihepiirin takia. Postauksen aiheen keksiminen on usein todella vaikeaa, myönnän sen itsekin, pahan päivän tullessa kannattaa hätähuudot suunnata lukijoille, mitkä postaukset heitä kiinnostaisi? Toinen melkein yhtä hyvä ratkaisu, on etsiä muitten hevosbloggaajien blogeista ajankohtaisia postausaiheita. Mistä muut bloggaajat ovat kirjoittaneet lähiaikoina? Mitkä postaukset ovat lähiaikoina herättänyt mielenkiintoa muitten tai omien lukijoissa?


Kun postauksen aihe on keksitty, postausta on ehkä jo alettu suunnittelemaan, on aika keksiä postaukselle täydellinen otsikko. Vaihtoehtoisesti otsikon keksimisen voi jättää viimeiseksi, itse olen kuitenkin tykännyt keksiä ensiksi otsikon, niin tiedän vähän paremmin miten muotoilen tekstin, vaikka tekstin ollessa valmis saatan vielä muokata postauksen otsikkoa. Otsikon pitäisi olla sellainen, mitä muualla sinun sosiaalisissa medioissa halutaan klikata. Otsikon pitäisi herättää mielenkiintoa lukijassa, sellaista mielenkiintoa, että hän haluaa lukea postauksen aivan viimeiseen riviin saakka. Kun itse otsikoin postauksia, olen pitänyt kiinni parista helposta säännöstä. Ensinnäkin otsikon tulisi mielestäni olla max. 50-60 merkkiä. Otsikon tulisi herättää tunteita, oli sitten pelkoa, vihaa tai mielenkiintoa, lukijalle tulee tarve tietää enemmän. Tietty otsikon tulisi myös sisältää tärkeitä avainsanoja, sanoja jotka ovat tärkeitäpostauksessa. Näin hakukoneita (esim. Google) ja näyttökertoja ajatellen tärkeät avainsanat otsikossa ovat kullan arvoisia!

Kun postauksen aihe ja otsikko on kunnossa, tulee postaukselle kirjoittaa johdanto, tavallaan ingressi. Ingressi herättää entisestään lukijan mielenkiinnon, kokoamalla tärkeimmät jutut postauksessa. Itse tykkään lisätä useat aiheeseen liittyvät kysymykset ingressiin, sekä loppuun enintään parin lauseen “johtopäätös” aiheesta. Johdanto on tärkeä osa tekstiä, mutta muista ettet turinoi ties mitä yli puolen arkin verran. Johdanto kuuluu olla lyhyt ja ytimekäs, mene suoraan asiaan.

Nyt kun myös ingressi, johdanto on hallussa siirrytään tekstiosioon. Tekstin tulisi olla helposti luettavaa, jotta kaikenikäiset lukijat ymmärtävät tekstiä. Pienet kirjoitusvirheet ei mielestäni haittaa tekstin kulkua. Älä käytä tekstissä liian vaikeita sanoja tai käsitteitä, tai jos käytät vaikeita käsitteitä kerro lyhyesti ja selkeästi mitä käsite tarkoittaa. Kylmäverinen unelma -blogin kirjoittaja Katri, huomautti minulle aikaisemmin siitä, että voisin tarkemmin ratsastuspostauksissa kertoa tehtävistä, niin että ihmiset ketkä eivät ole perehtyneitä ratsastuksen, ymmärtää mistä ihmeestä on kyse. Siitä lähtien olen ottanut käytännöksi selittää erilaisten käsitteiden tarkoitusta, vaikka varmaan asiaan perehtyneiden mielestä se on täysin turhaa toistamista postauksesta toiseen. Kohtuullisen mittainen teksti liikkuu kuitenkin minun mielestä suunnilleen 250-2000 sanan välillä.


 
Tekstiosio venähtää yleensä melko pitkäksi, minkä takia postausta on kiva piristää kuvilla tai videoilla. Pyrin tavallisiin postauksiin lisäämään 10-25 kuvaa. Kuvia lisätessä postauksiin kannattaa myös muistaa yksi todella tärkeä seikka, tekijänoikeudet! Tarkista aina mielummin kerran liikaa, kuin kerran liian vähän, saatko käyttää jotain kuvaa postauksessa. Kuvan metatiedoissa tai sivustolla missä kuva on lukee yleensä saako kuvaa käyttää. Jos omia kuvia ei pysty käyttää, voi kuvia etsiä esimerkiksi CC Search:in kautta, tässä tapauksessa pitää varmistaa että on valinnut oikeat ”käyttöoikeudet” kuviin. Joitain kuvia ei esimerkiksi saa muokata yhtään, joitain kuvia saat käyttää tavallisessa postauksessa, mutta samaa kuvaa et saa käyttää markkinoinnissa, esimerkiksi kaupallisen yhteistyön yhteydessä. Pyrin välttämään tekijänoikeus “ongelmia” käyttämällä postauksissa kuvia mitkä olen itse ottanut, tai vaihtoehtoisesti joku mulle tuttu ihminen, minkä kuvia saan julkaista.  


 
Tekstin ja kuvien määrä tulee olla tasapainossa. Omissa postauksissa olen käyttänyt sellaista periaatetta, että 50-150 sanaa kohden tulisi olla ainakin yksi kuva, sopivassa välissä tekstiä. Yleensä lisään kuvat kappaleiden väliin. Tavallaan se antaa vähän muuta mietittävää kappaleiden väliin, kuva antaa tilaa seuraavalle aiheelle.


Muista lisätä postaukseen avainsanoja. Olen itse nykyään todella huono tässä, julkaisen postauksen mutta unohdan lisää avainsanoja. Ainakin Bloggerissa sekä WordPressissä löytyy täysin valmiina avainsanoille tarkoitettu paikka. Tähän “ikkunaan” kannattaa lisätä kaikki mahdolliset postaukseen liittyvät avainsanat, perusmuodossa. Tästä puhuin jo otsikoiden yhteydessä, avainsanat auttavat hakukoneita löytämään just sun kirjoituksen.

Viimeisenä muttei vähäisimpänä, millon julkaiset postauksen oikeaan aikaan? Viime viikkoina olen kiinnittänyt huomiota tähän eteenkin Instagramin puolella, tämän takia olen julkaissut viime viikkoina reilusti enemmän kuvia eri aikoihin. Olen tullut siihen tulokseen että parhaat julkaisuajat ovat ainakin minulla 6:30, 11:00 tai 22-22:30. Huomasin myös että koko viikon aikana sain maanantaisin ja perjantaisin eniten huomiota kuviini, eteenkin kello 6:30-7 sekä 11:00. Itse asiassa koko viikon aikana 11:00 tai 22:30 on toiminut parhaiten julkaisu aikana. Eli jos minun pitäisi suositella julkaisuaikoja väitän että 11-12:00 tai 22-22:30 toimii parhaiten. Kannattaa joskus kokeilla, milloin just sinun seuraajat tai lukijat ovat aktiivisia!

Kiinnostaisiko teitä jatkossakin lukea tämän tapaisia kirjoituksia?

20 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus, tosi hyödyllinen minullekin :) Oisko sulla antaa mitään vinkkejä mun blogiteksteihin, ihan näin mielenkiinnosta kyselen :D?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pitääkin käydä tutkimassa sun postauksia "tarkemmin" :)

   Poista
 2. Tällaista postausta olen kaivannut, mutta en ole ennen törmännyt! Super hyödyllinen postaus mulle, ja varmast myös muulle suomen blogikansalle! Rakastan sun kirjoitustyyliä!♡ Jatka samaan malliin, äläkä anna pienen motivaatiopulan lannistaa kirjoitusta! ;)

  VastaaPoista
 3. Tosi hyvä postaus ja hyviä pointteja! Hienosti oot saanu kaikki tärkeimmät asiat tiivistettyä tähän postaukseen! + Kuvat olivat todella ihania!

  elaimetsydammessa.blogspot.com

  VastaaPoista
 4. Komppaan toista anonyymiä! Super postaus, ja todella laajasti vinkkejä, eteenkin näin aloittelevalle bloggaajalle. Oon kaivannu sun postauksia, jatka pliis postaamista!♡

  VastaaPoista
 5. Komppaan toista anonyymiä! Super hyödyllinen postaus! eteenkin aloittelevalle bloggaajalle. Jatka samaan malliin, oonkin jo kaivannu sun postaukisa!♡

  VastaaPoista
 6. Tosi kiva postausidea tämä kyllä on, pakko sanoa! Toteutit tämän mielestäni todella kivasti, ja jotenkin myös rehellisesti ♥ Ja oli kiva lukea tällaisia vähän erikoisempaa postausta siinä mielessä, että en oo täysin tällaista postausta nähnyt missään vielä, tosin yleisesti blogin pitämisestä, tai en ainakaan muistanut kunnolla tällaista postausta kenenkään muun blogista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sulle, kiva kuulla että tykkäsit!

   Poista
 7. Super hyvä postaus ja aloin myös itse miettimään mitä haluan parantaa postauksissani syksyn aikana. Mulle tuo postausten kirjoittaminen on aina ollut vaikeaa, mulla on siis todella paha lukihäiriö.. mutta nyt olen oppinut kirjoittamaan ees vähän paremmin, nää sun vinkit varmaan auttaa mun edistymistä kirjoittamisessa, olet ihailtava persoona kaikin tavoin, vaikka tottakai kaikki joskus virheitä tekee. Jatka sitä mitä teet, piristät mun ja varmasti monen muun päivää tällä tavalla♥

  VastaaPoista
 8. Hyvä postaus! Varsinkin minulle kun juuri tein ensimmäisen blogin�� Kiitos��
  http://nouw.com/emmahatakka

  VastaaPoista
 9. Sinulla on upeat taidot kirjoittamiseen! Ansaitsisit enemmän lukijoita, olet ehdottomasti yksi minun suurimmista esikuvista, blogimaailmassa!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi apua mikä vastuu, kiitos kuitenkin!♥

   Poista
 10. Tää oli kyllä kiinnostavasti kirjoitettu postaus, josta on varmasti apua monelle! :)

  VastaaPoista