sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

197. Sulkutaivutusta laukassa

Torstaina ratsastin taas Diskon. Viime kerroilla, itse asiassa jokaisella kerralla olin tuuppaillut koulua, niinpä ajattelin että olisin mennyt ihan rennosti askeleet läpi. Yllätys, yllätys näin ei käynyt. Disko olikin todella hyvällä päällä ratsastaa, mikä tietty meinaa sitä, että nyt me vasta tuuppaillaan sitä koulua kunnolla! Sykeröitä päähän me ei kuitenkaan tällä kertaa laitettu (kuvat seuraavalta kerralta), vaikka aika pitkälle osaan vetää nämä hullut ideat, eikä tamman kärsivällisyys olisi ihan riittänyt siihen...
 
Aloitettiin Diskon kanssa tekemällä tuttuja sik-sak väistöjä. Ei, en ole unohtanut joka kertaisia kymmenen metrin voltteja kulmiin.. Ette kai luullutkaan että niitä olisin unohtanut! Kulmiin siis tuli kymmenen metrin voltit. Näitten sik-sak väistöjen takana onkin melkoisen huvittava tarina, miksi olen tehnyt näitä Diskon kanssa paljon. Viime kerralla kun Diskoa ratsastin, kentän vasemmalle puolelle ilmestyi tuttu ketunpoikanen. Ketunpoikanen oli vähän liian leikkisällä tuulella ja harjoitteli vissiin samoja sik-sak väistöjä, tosin vähän vauhdikkaampaan tahtiin.. Disko otti siitä vähän ylimääräisiä kierroksia, mitä nyt prinsessan jalkoihin saa mitkään ketut tulla häiritsemään, kynsikin saattaisi katketa! Hallittavuus ei ollut siinä vaiheessa sitä toivottua 110%, yritin kovasti hallita tilannetta tekemällä näitä sik-sak väistöjä. Disko joutuisi niissä kuuntelemaan tarkasti mitä minä pyydän, sen sijaan että keskittyisi siihen järkyttävän kokoiseen, vaaralliseen kettuun..
 
Väistöt meni todella hyvin! Disko on tosi herkkä ratsastaa, eteenkin väistöissä. Olen tottunut ratsastamaan esimerkiksi Petteriä, millä ei todellakaan mene väistö avut noin helposti läpi. Siksi ensimmäisillä yrityksillä takaosa lähti aivan liian paljon etuosan edelle. Eteenkin sik-sak väistöillä Disko tykkää lähteä taivuttamaan kaulaansa aivan liikaa, tai toisena vaihtoehtona se että otan itse sitä liikaa kiinni suusta, mikä taas johtaa siihen että jokainen väistön askel tuntuu siltä kuin me melkein kaaduttaisi sivulle. Kymmenen metrin voltit alkaa jo pikkuhiljaa sujumaan! Vähän Disko vielä jää pohkeen taakse, mutta tässä vaiheessa meijän “uraa” tämä ei ole minkään näköinen ongelma. Ratsastin tehtävää molempiin suuntiin, oikea kierros oli meille huomattavasti helpompi tällä kertaa. Tällä kertaa ei ollut mitään sen kummempia ongelmia, eikä kettukaan tullut yllättämään..

Pian päästiin jo siirtymään raviin! Ravissa halusin heti löytää sitä eteenpäin pyrkimystä, vasta sen jälkeen pyytäisin sitä “alas” rentoutumaan. Päästin siis Diskon ravaamaan uralla miten tahtosi puoli pitkin ohjin. Tämä kikka on toiminut eteenkin Diskon kanssa todella hyvin, Disko kun aina haluaisi kytätä ympäristöä, eikä keskittyä tehtäviin satakymmenen prosenttisesti. Vältytään tällä tavalla turhilta yllätyksiltä kesken tehtävien. Pian otin ohjat käsiini, kirjaimellisesti ja ratsastin päätyihin isot pääty-ympyrät. Pitkille sivuille tuli samat sik-sak väistöt, mitä tehtiin käynnissä. Edelleen ratsastin turhin suurilla avuilla, mikä johti siihen että takaosa lähti etuosan edelle väistöissä. Muuten sain todella kuvasti pyöreyttä ja ryhtiä Diskoon!
Niin kuin olen viimeisessä varmaan kolmessa postauksessa maininnut, osaan ratsastaa ravia niin paljon paremmin, kuin mitä käyntiä. Näkyi myös selkeästi tässä harjoituksessa. Väistön suunnan väistö vasemmalta oikealle ja toisin päin meni paljon tasaisemmin ja sujuvammin kuin mitä käynnissä. Rentous myös pysyi yllä paremmin kuin käynnissä. Käynnissä ja samoin laukassa jään todella paljon kädellä kiinni, enkä itse yleensä tajuaa tätä tarpeeksi ajoissa, jotta asia olisi korjattavissa heti, eikä ensi vuonna.

Koska väistöt menivät niin hyvin ravissa, päätin vaihtaa tehtävää, mutta pysyä väistöissä. Ratsastin kulmaan kymmenen metrin voltin, minkä jälkeen käännyin keskihalkaisijalle ja väistin takaisin uralle. Saman jutun tein toiseenkin päätyyn. Väistöt meni paremmin, kuin täydellisesti! Voltit taas ei. Multa oli vissiin jäänyt ulkoavut talliin, sen verran reippaasti me karattiin pois niiltä kymmenen metrin volteilta. Raippa ulkokäteen, hakemaan sitä tasaisempaa tuntumaa ulkoota. Tässä välissä otin parit pätkät väistöä käynnissä, tasoittaakseen mun ulkoapuja entisestään. Yllätys, yllätys jopas alkoi sujumaan tämä ratsastus taas! Niin pieni juttu, niin iso vaikutus hevoseen..


Disko sai kävellä hyvin ansaitut väli käynnit, ennen laukkaamista. Laukassa aloitin ratsastamalla keskiympyrällä laukkaa pyörivämmäksi ja eteenpäinpyrkivämmäksi, kevyeessä istunnassa eteen. Kun oltiin hetken päästelty viikon turhat energiat, ratsastettiin täysin samaa tehtävää kuin käynnissä. Ratsastin päätyihin isot pääty-ympyrät. Puolet pääty-ympyrästä eteen ja toinen puolikas kootumpaa laukkaa. Pitkille sivuille tein minimaalisia sik-sak väistöjä. Tavoitteena väistöillä oli että laukassa ei tulisi rikkoja mutta ei myöskään vaihtoja. Disko oli valmiiksi niin hyvin kuulolla ettei se(kään) ollut meille ongelma torstaina. Vaikka minä välillä niin sanotusti mokasin, unohdin ulkoavut, unohdin ulkopohkeen, kuitenkin vaihtoja ja rikkoja tuli yhteensä vain kaksi!


Innostuin väistöistä ja väistön tapaisista tehtävistä niin paljon, että päädyimme pisteeseen, missä ensimmäistä kertaa elämässäni ratsastan sulkuja laukassa? Avotaivutuksiakin ratsastettiin laukassa, mutta niitä olen aikaisemminkin mennyt, melko useasti itse asiassa. Uusi hevonen, uusi tehtävä, hukassa oleva ratsastaja, voiko siitä syntyä mitään hyvää? Ilmeisesti voi! Ei niissä ollut oikeasti mitään ihmeellistä, eri askellaji, sama tehtävä. Itse olin alkuun vähän hukassa, onneksi hevonen pelasti.. Onnea on usein kärsivällinen ja osaava hevonen! Aivan turhaan olen jäänyt jännittämään uusien juttujen kokeilua, tällä kertaa onnistui ensimmäisellä kerralla hevosen avulla. Ja hei, jos menee pieleen, se ei maailmaa kaada, tekemällä oppii! Ensi kerralla paremmin, vaikkapa valvovan silmän alla.


Disko oli niin hyvä ratsastaa, etten vain pystynyt lopettamaan vielä. Ratsastin vielä kolmikaarista ravissa. Kaarteisiin saatoin välillä ratsastaa ympyröitä tai siirtymisen käyntiin, niin että minusta tuntui että mulla on täysi hallinta hevoseen, vasta sitten jatkettiin kolmikaarista. En tiedä, mitä kolmikaarisesta voisin kommentoida. Kaikki meni niin sujuvasti ja kivasti! Viimeinen kolmikaarinen meni niin hyvin, että koin hyväksi hetkeksi lopettaa varsinainen tuuppailu siihen! Ratsastettiin loppu ravit kahdeksikolla puolipitkällä ohjalla. Viimeisenä vielä loppukäynnit pitkin ohjin.

Tällaisista ratsastuksista jää niin hyvä fiilis! Kaikki onnistui niin hyvin, jopa uudet asiat onnistui yllättävän hyvin, tosin ilman Diskon tapaista hevosta en kylläkään olisi selvinnyt. Motivaatio ratsastukseen nousi entisestään, samoin bloggaaminen myös tuntuu 110 kertaa kivemmalta, kun voi kertoa onnistuneesta ratsastuksesta!

8 kommenttia:

 1. jee, vihdoin sait tän tänne! mut toivottavasti jatkossaki sujuis D kans näi hyvin :)

  VastaaPoista
 2. Sulla hyvin suhteutettu teksti ja kuvat. Kirjoitus- ja pilkkuvirheitä löytyy, ne kannattaa tarkistaa aina. Harmittaa vain, kun et selitä ei-ratsuharrastajille näitä asioita helpommin, sillä postauksen mukaan ei oikein pääse.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentista! En ole ajatellutkaan asiaa tosta näkökulmasta, pitääkin miettiä tätä jatkossa!

  VastaaPoista
 4. Voi, että kuinka hienolta hevoselta Disko näyttääkään! Ja kyllä sinä ratsastat sillä myös hienosti, vau mikä ilmestys ihan kateeksi käy ;)

  Miten tuo sik-sak väistö toimiikaan käytännössä? Kuulostaa niin mielenkiintoiselta, että olisi itsekin kiva joskus Hugon kanssa niitä testata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kiitos! Diskon kanssa vasta opitaan tuntemaan toisiamme, jatkossa varmaan menee vieläkin paremmin! Selitin ehkä hieman sekavasti, käytännössä väistätät esimerkiksi pitkältä sivulta x-määrän askelia vasemmalle,x-määrän askelia takaisin uralle ja jatkat näin kunnes pitkä sivu loppuu. Tosi hyvä harjoitus jos hevosen haluu erityisen hyvin kuulolle!

   Poista
  2. Odotan kyllä innolla teistä videota ja kuvia jatkossakin, jos nyt menee jo noin hyvin!
   Aivan! Pitääkin seuraavalla treenikerralla testata, kiitos paljon :)

   Poista