perjantai 21. heinäkuuta 2017

195. Loivaa kiemurauraa Petterillä


Keskiviikkona pääsin ratsastamaan myös Petterin, Sepon liikutuksen lisäksi. Ajattelin aluksi että ratsastan vain kevyesti, mutta suunnitelmat muuttuivat aika pian, sillä Petteri oli oikeasti todella kiva! Tehtiin Petterin kanssa väistöjä ja loivaa kiemurauraa. Petterille en ole taas pitkään saanut kuvaajaa, joten tyydytään nyt sitten ratsastus kuvien sijasta, muihin kuviin Petteristä.


Aloitettiin kävelemällä pitkät alkukäynnit. Kun oltiin kävelty alkukäynnit, aloitin työskentelyn käynnissä. Niin kuin varmaan kaikissa viimeisissä postauksissa, aloitettiin ratsastamalla väistöä edeltävään kulmaan tuskalliset kymmenen metrin voltit. Voltin jälkeen käännyttiin lyhyeen sivun keskeltä kesihalkaisijalle, mistä väistettiin takaisin uralle. Tehtiin tehtävää molempiin suuntiin. Ekoilla kerroilla Petteri ei oikein olisi jaksanut väistää ja jäi todella hitaaksi pohkeelle, puhumattakaan vastustelusta kättä/ohjaa vastaan. Väistöt meni kerta kerralta paremmin, Volteilla ei itseasiassa tällä kertaa ollut mitään ihmeellisiä ongelmia. Petteri oli alkuun todella jäykkä vasempaan, oikealle jäykkyyttä ei ollut yhtään niin paljon. Verkan myötä jäykkyys hävisi, ja Petteristä kuoriutui todella rento ja eteenpäinpyrkivä poni!Väistöjen jälkeen jatkettiin verkkaamista ravissa. Ravissa tehtiin molempiin kentän päätyihin isot pääty-ympyrät. Pitkille sivuille tehtiin loivat kiemuraurat. Pääty-ympyröillä jäykkyys oli entistä paremmin huomattavissa. Taivutus ja asetus ei kertaakaan mennyt aivan sataprosenttisesti läpi, minkä takia periaatteessa pakotin Petterin asettumaan tekemällä myös vasta-asetuksia pääty-ympyrällä. Kieltämättä vasta-asetuksissa sai kuskikin miettiä miten niitä ratsastettiinkaan, vaikka tämä(kin) tehtävä on täysin perusjuttuja. Vasta-asetusten avulla Petteri alkoi pikkuhiljaa rentoutumaan, samalla jäykkyys katosi eikä Petteri myöskään vastustellut ohjaa tai pohjetta yhtä paljon kuin ensimmäisessä tehtävässä. Loivat kiemuraurat meni huomattavasti paremmin, verrattuna muihin kertoihin! Asetus meni hyvin läpi ympyröiden vasta-asetusten “tuottamalla” avulla, ulko tuki pysyi melko tasaisena ja samoin ravi pysyi kivan tahdikkaana.Raviverkkailun jälkeen Petteri sai kävellä hetken välikäynnit, ennen saman tehtävän tekemistä laukassa. Petterin kanssa loivat kiemuraurat on itseasiassa ehkä yksi kivoimmista ja helpoimmista tehtävistä. Petterin erikoisosaamista on eteenkin vastalaukat, mitä ainakin jollain tasolla tarvitaan loivilla kiemuraurilla. Ainoa ongelma mikä kiemurauralla saattaa tulla, on rikkominen raviin loivan kiemurauran kaarteessa. Pikemminkin voisi sanoa että jos ratsastaja unohtaa ratsastaa, ongelma tulee esiin.. Petteri oli keskiviikkona yllättävän hyvä ratsastaa, taivutus meni kivasti läpi eikä loivilla kiemuraurillakaan ollut suurempia ongelmia! Innostuinkin vastalaukkaamisesta sen verran että parin loivan kiemurauran sijaan vaihdettiin kulmassa laukka käynnin kautta ja ratsastettiin vastalaukkaa, kun se kerran oli noin helposti saatavissa!

Pienen laukkaulin jälkeen jatkettiin ratsastamalla samaa tehtävää mitä teimme aivan ekana. Ratsastettiin väistöä edeltävään kulmaan tuskalliset kymmenen metrin voltit, mitkä tällä kertaa vaihtuivat pääty-ympyrään. Voltin jälkeen käännyttiin lyhyeen sivun keskeltä kesihalkaisijalle, mistä väistettiin takaisin uralle. Tehtiin tehtävää molempiin suuntiin, tällä kertaa ensiksi ravissa ja sitten laukassa. Ravissa väistöt meni todella hyvin, käännös pääty-ympyrältä väistöön teki vähän tiukkaa, mutta oikaisemalla vähän sekään ei ollut ongelma meille. Petterin kanssa en ole pitkään aikaan tehnyt väistöjä laukassa, sen kyllä huomasi jo ensimmäisellä yrityksellä. Petteri väisti ekat neljä askelta hyvin, mutta eteenkin kahdella ekalla kerralla rikkoi raviin pian sen jälkeen, koska raviväistöt on tietty Petterille helpompia. Pienistä tyhmistä virheistä ei lannistuttu ja jatkettiin tehtävää. Pariin otteeseen jouduin muistuttamaan Petteriä raipalla, että kyllä me nyt joudumme väistämään loppuun saakka, mieluiten laukassa, eikä ravissa.. Loppuun saatiin kahdet todella onnistuneet pätkät väistöä laukassa! Siihen olikin hyvä lopettaa tämä tehtävä ja jatkaa ravissa työskentelyä.Käveltiin vielä kerran lyhyet välikäynnit minkä jälkeen ratsastin vielä vähän siirtymisiä käynnin ja ravin välillä kahdeksikolla. Kun Petteri tuntui mukavan rennolta ja kivalta päästin Petterin venyttämään itseään eteen-alas muotoon. Loppuravailin parit kierrokset kahdeksikolla ja lopuksi otettiin pitkät loppukäynnit.Olin todella tyytyväinen tämän kertaiseen ratsastukseen! Viime aikoina olen ratsastanut Petteriä vähän liiankin kevyesti, eteenkin paljon ollaan menty ilman satulaa. Rehellisesti sanottuna en ole yhtään suunnitellut mun ja Petterin ratsastuksia, ja siksi ratsastus on usein mennyt ilman satulaa höntsäilyyn. Lisäksi ratsastan Petteriä kuitenkin vaan kerran viikkoon, niin Petterin kanssa ei treenailla niin usein kuin muiden hevosten kanssa. Oli kuitenkin tosi kiva päästä ratsastamaan Petterin kerran kunnolla läpi. Näin jälkeenpäin ärsyttää niin paljon ettei juuri tällä kertaa ollut kuvaajaa mukana.. Ensi kerraksi sitten yritetään saada kuvaaja mukaan!


6 kommenttia:

 1. Mielettömän kivoja kuvia ja hyvin kirjoitettu postaus!

  VastaaPoista
 2. Hyvä postaus ja tosi nättejä kuvia! Näin ensi kertaa blogiasi lukeneena on pakko sanoa, että hevosten nimet on aivan ihania ja sai hymyn kyllä huulille... :D

  Toi pääty-ympyrältä väistöön -harjoitus kuulosti aikalailla sellaselta, mitä voisin yrittää myös Violan kanssa joskus. Kuulosti aika kivalta sen puoleen, että munkin tamma saattaisi jopa sen osata! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kiitos! Kokeilemalla näkee, toimiiko tehtävä teillä :)

   Poista