tiistai 18. heinäkuuta 2017

192. "Sehän laukkaa?"Sunnuntaina pääsin jälleen vähän vieraamman ratsun selkään, nimittäin ratsastin Sepon! Seposta en ole puhunut täällä aikaisemmin, tosin Instagramin puolella olen kertonut Seposta melko paljon. Seppo asustelee myös samalla tallilla missä Kosti ja Disko ja sitä kautta olen liikutellut sitä, omistajan ollessaan poissa. Lyhyeesti kerrottuna Seppo on 8- vuotias ruuna, säkää siltä löytyy ehkä 160-165cm. Suunnitelmana oli käydä alku- ja loppukäynnit maastossa ja kentällä ratsastaa kolmikaarisella tehtävää, missä kaarteisiin tulee voltit käynnissä/ ravissa ja suorilla ravia/ laukkaa. Ulkona oli sen verran kuuma, ja ötökät häiritsi, joten ratsastin vähän lyhyeemmin ja kevyeemmin. Kolmikaarisen sijasta päätin siksi ratsastaa tosiaan avotaivutusta ja kymmenen metrin voltteja.Pitkien alkukäyntien jälkeen aloitin työskentelyn käynnissä. Tehtiin jokaiseen kentän kulmaan pienet kymmenen metrin voltit, pitkille sivuille tein avotaivutusta. Lyhyeille sivuille saatoin välillä tehdä pysähdyksen ja peruutuksen, lisätäkseen reaktiivosuutta. Pelkästään käynnissä huomasin jo, etten tosiaankaan ollut tottunut ratsastamaan tälläisen rakenteista hevosta. Ensimmäisistä kuvista kamerassa huomasi eteenkin miten pitkässä ja matalassa muodossa Seppo liikkui. Ei siinä, että siinä olisi mitään vikaa mutta tavoittelin kuitenkin vähän korkeampaa ja lyhyeempää muotoa. Eteenkin kun Seppo omistaa niin sanotun "hehtaarikaulan"..


Kun tajusin virheet ratsastuksessani pääsin melko nopeasti jyvälle siitä, miten Seppoa ratsastettiinkaan. Tosin se, että ymmärsin miten sitä ratsastetaan käynnissä, ei tarkoittanut että Seppo toimisi samanlailla ravissa ja laukassa. Kuitenkin, avotaivutukset meni tosi hyvin! Sain ratsastettua Sepon teräväksi pohkeelle, mikä ei kyllä ollut helpoimmasta päästä.. Kun minä ratsastan Seppoa, en yleensä saa sitä alusta lähtien takaata aktiivisesti, hyvä jos lopussakaan saan sen 110% käyttämään itseään takaata.  Avotaivutukset ja hetkittäiset sulkutaivutukset auttoivat paljon takaosan aktivoinnissa, eteenkin avotaivutuksen ja sulkutaivutuksen väliin tulevat pätkät aktivoivat takapäätä supertehokkaasti!

Kymmenen metrien volteilla meillä oli samat ongelmat kun aina, ekalla kerralla ratsastan liian paljon ulkoavuilla, enkä tarpeeksi sisältä. Seuraavalla kerralla taas liiottelen taivutusta sisälle ja samalla teen ehkä turhimman virheen, unohdan ulkoavut. Noh, pikkuhiljaa sain kasattua omat ajatukset ja sain ratsastettua voltitkin suht hyvin.Jatkettiin samaa tehtävää ravissa. Jos käynnissä oli jo haastetta, kuinka paljon ongelmia tulisi sitten Sepon jäätävän isossa harjoitusravissa? Itseasiassa väittäisin näin jälkeenpäin että ravissa meni jopa käyntiä paremmin, toki johtuu varmaan siitä että ratsastan itse ravia paremmin kun käyntiä. Eteenkin Sepon pitkän kaulan takia mulle on tullu tavaksi ottaa aina liian paljon kiinni suusta käynnissä. Ravissa meni oikeasti paljon paremmin! Sain paremmin ratsastettua läpi taivutuksen sisälle. Viime koulutunnilla sainkin vinkiksi siirtää kättä ennemmin reiden yli, kuin reittä kohti. Eteenkin Sepon kanssa tästä on paljon hyötyä, voiskohan se liittyä siihen että Sepon omistaja pitää mulle tunnit? ;)


Oli miten oli, annoin Sepon kävellä hetken ja sen jälkeen jatkettiin tehtävää laukassa. Laukassa päätin ratsastaa ensiksi laukkaa pääty-ympyröillä ja pitkillä sivuilla, ratsastaen kevyeessä istunnassa eteen. Alkuun järkytyin kyllä pahasti laukan koosta, taisinkin kovaan ääneen todeta että "sehän laukkaa?". Irrottelujen jälkeen sain oikein kivaa ja aktiivista laukkaa myös takasista. Avotaivutukset laukassa meni oikeastaan ihan hyvin. Asetusta olisi voinnut enemmän, mutta olosuhteisiin verraten tämä tehtävä meni oikeasti hyvin. Pienillä kymmenen metrin volteilla piti taas muistaa asettaa ja koota tarpeeksi. Eteenkin laukassa mun istunnasta huomaa kuinka vino se om vasemmalle, vaikka ja kuinka pitäisin ulkoavut kiinni, me vaan valutaan ulos tai sisälle, riippuen kierroksesta. Ehkä kolmannella kerralla onnistuin istumaan niin vinoon ja päästämään ulkoavut omille teille, että Seppo päätti lähteä ympyrältä ja vielä vaihtaa laukankin.Otin vielä parit pätkät laukkaa kevyeessä istunnassa eteen. Sen jälkeen siirryttiin takaisin raviin loppuverkkaamaan. Loppuverkat hoitui tällä kertaa kahdeksikolla pidemmin ohjin.


Olipas taas haastava ratsastus, en muistanutkaan kuinka vaikea, itseasiassa erinlainen Seppo on ratsastaa. Tosin oli oikeasti kiva saada vähän vaihtelua ratsastukseen, meen mielellään uudestaankin Sepolla!


6 kommenttia:

 1. nää kuvat on täs iha super kivoja!!

  VastaaPoista
 2. Tosi kiva postaus ja upea hevonen tup Seppo!


  hullujenmatkassa.blogspot.fo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Seppo on kyllä kieltämättä upea😍 Käyn kurkkaamassa blogiasi :)

   Poista
 3. Tosi kiva postaus ja ihania kuvia! Ja tää seppo on ihana! + kivan näköistä menoa:).

  www.satulassakohtiunelmia.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Seppo on kyllä super kiva kaikin puolin😍

   Poista