tiistai 29. marraskuuta 2016

152. Parempaan päin 20.11


Sunnuntaina suuntasin jälleen tallille Kostia ratsastamaan! Viimeisen kerran epäonnistumisten jälkeen ratsastamaan lähdettiin vähän haikeassa mielentilassa. Olin ajaitellut lähteväni maastoilemaan, mutta juuri lanattu kenttä oli liian houkutteleva kunnolliseen koulutuuppailuun että olihan kentällekkin pakko mennä. Kosti yllätti minut kuitenkin, se oli yllättävän hyvä ratsastaa!
Maastoilu ei kuitenkaan jäännyt kokonaan pois, päätin lähteä maastoon kävelemään alkukäynnit. Alkukäynnit kävelen nykyään usein maastossa jos on mahdollista. Kosti on yleensä kentällä käynnissä todella hidas eikä alkukäynneistä ole oikeasti mitään hirveäätä hyötyä. Sen sijaan rieppaat maastokävelyt ovat paljon tehokkaammat!


Alkukäynnit venyivät vähän liiankin pitkiksi ja päätin aloittaa heti ratsastuksen. Verryttelin Kostia käynnissä taivuttelemalla sitä volteilla ja pienillä väistöillä. Kosti oli todella tahmea alkuun. Väistöissä se alkoi heräämään töiden tekoon. Kostista tuli todella reipas ja kuuliainen. Väistötkin sujui todella kivasti vaikka itse jäin helposti liikaa kiinni ohjaan paikoitellen, liiallisen reippauden takia. Nopean käyntiverryttelyn jälkeen siirryin suurelle pääty-ympyrälle työskentelemään ravissa.
Kosti on viime aikoina taas päässyt jäämään todella etupainoiseksi, minkä kyllä huomasi paikoitellen lavoista ja kaulasta. Ravissakin minun piti tarkasti keskittyä asetuksiin ja ulkoohjaan, ettei Kosti lähtisi valumaan ulospäin. Myös ulkopohje sai kokoajan olla hereillä muistuttelemassa Kostia missä pitikään kulkea. Kosti tuntui jotenkin erityisen etupainoiselta tänään. Se painoi todella paljon ohjalle ja jäi ikäänkuin makaamaan ohjalle. Ratsastin sitä siksi hetken todella hitaassa ravissa ja sen jälkeen energisemmässä ja tahdikkaammassa ravissa saadakseen jotain irti ponista. Ravi oli oikeastaan täysi katastroofi. Laukassa jäin epätoivossa keskiympyrälle. Laukassa en vielä mitään erikoista työstänyt. Yritin lähinnä ratsastaa Kostia eteenpäin pyrkiväksi niin että se lähtisi laukkaamaan omilla jaloilla.


Laukassa Kosti tuntui huomattavasti paremmalta ja siirryin takaisin raviin. Ympyröillä ratsastin paljon pysähdyksiä ja siirttymisiä, käynnin, ravin ja laukan väliltä. Siirtymiset olivat tänään ehdottomasti meidän vahvuuksia! Saatiin super hyviä ja siistejä siirtymisiä jopa käynnistä laukalle. Laukat nousivat todella hyvin, aivan takajaloista ja selästä lähtien. Ei ehkä meidän vahvuuksia aina mutta tietty pienetkin onnistumiset tuo taas niin paljon motivaatiota treeneihin ja valmennuksiin!Siirtymisiä vielä jatettiin lisäämällä peruutuksista suoraan laukan nostoja. Nostojen vaikeuttamiseksi lisättiin vielä pätkä väistöä mukaan..
Ratsastin pohkeen väistöä lyhyeen sivun keskeltä uralle saakka. Uralle tullessa en muuttanut asetusta mihinkään suuntaan. Nostin väistön jälkeen suoraan laukan. Nostoa helpotti väistöstä tullut sisään päin asetus. Noston jälkeen ratsastin laukkaa ympyrällä kunnes laukka oli sujuvaa ja pehmeetä. Laukan sujuess tehtiin pysähtyminen suoraan laukasta, siitä peruutus ja uusi laukka heti peruutuksesta.
Alussa tehtävä ei yhtään sujunut, en päässyt valmistelemaan tarpeeksi pysähdystä ja pysähdys sillon töksähti ikävästi. Kosti heräsi pian takaisin työskentelymoodiin ja pysähtymiset, laukan nostot ja väistöt sujuivat huomattavasti rennommin ja mukavemmin!


Kosti alkoi tuntua jo sen verran hyvältä siirtymisissä ja pysähdyksissä että uskalsin kokeilla samaa tehtävää kolmikaarisella. Kolmikaarisella tehtävän haastavuus lisääntyy todella paljon! Kolmikaariset kun tuottavat jo tarpeaksi haastetta meille tiettyinä päivinä.. Laukan vaihdot pysähdyksestä toivat myös lisää haastavuutta.
Kolmikaarista ratsastin niin että laukassa ratsastin kaikki kaarteet ja suorilla tuli laukan vaihto pysähdyksen kautta. Vähän helpotusta tehtävään toin ympyröideb avulla. Jos laukka olisi jossain kohtaa olisi katastrofaalisen huonoa saisin ratsastaa laukkaa kierroksen ympyrällä. Loppupeleissä ympyrällä ei tullut hirveästi laukattua!Edellisen siirtymisharjoituksen ansiosta ei kolmikaarisellekkaan ilmennyt mitään suurempia ongelmia! Laukassa kolmikaarinen ei muutenkaan ole mitenkään helpoimmasta päästä!
Niin kauan kun muistin ratsastaa Kostia lyhyeessä ja melko kootussa laukassa ei tapahtunut rikkomisia raviin eikä pysähdyksetkään töksähtänyt, niin kauan kun muistin valmistella pysähdykset kunnolla, eikä viime sekunnilla yrittää pidättää pelkällä ohjalla. Etupainoiseksi Kosti jäi todella helposti pysähdyksissä, enkä oikeastaan tiennyt miten korjata asiaa kun se muuten laukassa liikkui tosi hyvin ilman etupainoisuutta tai ohjaa vasten nojaamista. Eikä pysähdyksetkään enään töksähtänyt niin että ymmärtäisin etupainoisuuden.Ravia työstin lopuksi vielä hetken ympyrällä. Tuli tosi hyviä pätkiä ravissa! Takaosa ja energisyys ravissa vähän petti mutta Kosti kulki oikeastaan todella hyvin, muistaen että sillä oli jo ratsastettu reippaasti yli tunnin tehden sille vaikeita tehtäviä.
Loppuravit ravailtiin pidemmillä ohjilla kahdeksikolla, näin Kosti pääsisi venyttämään kaulaansa vähän enemmän.
Loppukäynnit käytiin kävelemässä maastossa, tällä kertaa saimme jopa maastoiluseuraa!

2 kommenttia:

  1. Nää postaukset on kyllä ihan hyviä, mutta ratsastuspostauksia on liikaa ja näissä kuvissa tyyliin kesältä ei kyllä oo mitään järkeä, jos ei ole ajankohtaisia kuvia niin kannattaa jättää kirjoittamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, kiitos! Yritän taas saada kuvaajia mahdollisimman pian :)

      Poista