sunnuntai 20. marraskuuta 2016

150. Mielipiteeni sahaamisesta?


Mielipide kuolaimettomista?
Kuolaimettomista suitsista minulla ei ole niin paljoaa kokemusta. Texasilla käytettiin kuolaimettomia jokuinen kuukausi sitten. Ratsastuskoulussa olen myös kauan sitten mennyt kuolaimettomilla/ hackamoreilla. Minun mielestä kuolaimettomat ovat hevosen kannalta todella hyvä valinta niin kauan kun se toimii kyseisellä hevosella. Kuolaimettomat ovat mielestäni luonnollisemmat hevoselle, mitä kuolaimet ovat.

Mielipide vuokrahevosista?
Mielestäni vuokrahevonen on oiva mahdollisuus tutustua enemmän hevosen arkeen, oppia itsenäisesti uusia juttuja ja halutessa valmentajankin kanssa. Vuokrahevosen kanssa on myös oiva mahdollisuus perehtyäå hevosenomistajan/ylläpitäjän arkeen ja mitä siihen kuuluu. Lisäksi halutessaan pystyy kisata ja valmentautua aktiivisemmin.


Mielipide kangista?
Kangista minulla on ehkä vähän ristiriitaiset mielipiteet. Hyvällä ratsastajalla joka osaa ratsastaa kevyeillä avuilla ratsastaa, kanget toimivat varmaan todella hyvin! Mutta kun kanget laitetaan osaamattoman käsiin, en todellakaan ole sitä mieltä että niistä olisi mitään hyötyä, päin vastoin haittaa, esimerkiksi haitallista painetta "ajautuu" hevosen suuhun..

Mielipide Vuonohevosista?
Vuonohevosella olen mennyt ehkä pari kertaa. Itse en hirveästi tykkää ratsastaa raskasrakenteisilla hevosilla, mutta vuonohevosista kuitenkin parin kokemuksen perusteella pidän. Vähän erikoisempi rotu mutta tarpeaksi osaava vuonohevonen voisi olla oiva harrastekaveri!


Mielipide turvaliivistä?
Itse en omista tällä hetkellä sopivaa turvaliiviä, mutta ajatuksena olisi ostaa sellainen. Turvaliivi on kuitenkin mielestäni oiva ratkaisu turvautua edes vähän teenkin hypätessä. Kouluratsastuksessa en todellakaan pystyisi käyttää turvaliiviä, mutta esteillä se on ehkä enemmän tarpeellinen. Ikinä ei tiedä millon hevonen kieltää ja tiput esteen päälle tai jotain vastaavaa... Siinä voisi oikeasti käydä todella huonosti ilman turvaliiviä.

Mielipide ilman satulaa maastoilusta?
Maastoilu ilman satulaa on mielestäni todella rentouttavaa puuhaa! Voisin väittää että elämässäni olen maastoillut enemmän ilman satulaa, kun satulalla. Ei ehkä turvallisin ratkaisu villimmällä hevosella..


Mielipide lännenratsastuksesta?
Lännenratsastukseen pääsin tutustumaan kesällä, Ypäjällä, Hevosrippileirillä. Yksi leiriläisistä harrastaa länneneratsastusta, omistaa ja kisaa korkeammalla tasolla Reiningiä. Lännenratsastus vaikutti todella kivalta lajilta, lisäsi vähän erikoisempi laji täällä Suomessa! Monet lännenratsastuksen osista ja liikkeistä muistuttavat todella paljon kouluratsastusta, vaikka ei uskoisikaan.

Mielipide ilman kypärää ratsastamisesta?
Ilman kypärää ratsastusta en mitenkään mielellään katso sivusta, ei edes ammattilaisten ratsastuksessa. En ymmärrä miksi se on niin vaikeaa laittaa se kypärä päähän ennen kuin menee hevosen selkään, vaikka ratsastaisikin vain hetken. Joskus vielä vahingossakin sattuu jotain ja se kypärä suojaisi sillon todella paljon!


Mielipide kannusten käytöstä yleisesti?
Itse en ole hiveästi käyttänyt kannuksia. En ole nähnyt mitään tarvetta kannusten käyttöön. Joskus meinasin käyttää kannuksia Kostilla, mutta se jää kuulemien mukaan aika helposti kuuroksi poheelle sen jälkeen, eli jätettiin se välistä. Nyyään näkee entistä enemmän ratsastajia, eteenkin poni ratsastajia jotka eivät todellakaan osaa käyttää kannuksiaan eikä ylipäätäänsä tarvitsisi käyttää kannuksia...

Mielipide keppihevosista?
Keppihevosista en ole ikinä oikein innostunut, en pienenpänäkään ikinä oikein ymmärtänyt keppihevosharrastusta, ratsastin jo valmiiksi oikeilla hevosilla.
En väitä että se olisi täysin turha harrastus mutta itse en siitä ikinä innostunut.


Mielipide minkkä ikäinen ratsastaja pystyy ottaa vuokrahevosen?
Mielestäni iällä ei niinkään ole väliä. Olit sitten seitsemän vuotias tai seitsemänkymmentä vuotias. Taidosta ja vastuuun kantamisesta se on kiinni. Vaikka olisit nuori mutta iästä huolimatta  pystyt hoitamaan hevosesi kuntoon, tarhaan, laitumelle, jne. niin en näe ongelmaa vuokraamiseen. Vuokrahevosen kanssa on oiva mahdollisuus kehittyä nopeasti, käydä valmennuksissa ja tunneilla kehittyäkseen. Voisin väittää että vuokrahevosen kanssa oppii alusta asti kaiken tehokkaasti ja nopeammin kuin ratsastuskoulussa. Pääset lisäksi keskittymään vain yhden hevosen ratsastamiseen eikä sinun muuten tarvitse pelätä saatko seuraavalle tunnille suosikki vai inhokki hevosesi!


Mielipide sahaamisesta?
Aika epäreilua käytöstä hevosta kohtaan.. Jos ratsastajan rahkeet eivät riitä hevosen muotoon tai peräänantoon ratsastamiseen, reilulla tavalla niin että hevonen saa itsestään rentoutua ja pyöristyä. Sillon on aivan turha yrittää väkisin sahata hevosta muotoon, odottaisi mielummin siihen saakka että muotoon ratsastaminen tulee luontevasti, sahaaminenkaan ei sillon muutu pahaksi tavaksi, kun sellaista ei tarvitse harkita!Mielipide islanninhevosista?
Monen tunnin Issikka vaellukset ovat aina välillä kivaa mielenvirkistystä. Ratsastusta ei tarvitse ottaa niin tosissaan sillon! Islanninhevoset ovat ehkä enemmän vaellus ja maastohevosia eikä minua ole hirveästi innostanut. Askellaji kilpailuja tykkäsin joskus seurailla mutta voisin väittää että nykyään seisoisin mielummin kouluaitojen tai esteradan ulkopuolella katsomassa.

Mielipide rungottomista satuloista/lampaankarvasatuloista?
Kerran olen päässyt ratsastamaan lampaankarvasatulalla. Ei ollut ehkä aivan minun juttu. Plussana ehdottomasti että pääsee ratsastaessa paljon lähemmäksi hevosta, mutta voi silti ratsastaa satulalla. Esimerkiksi Petterillä voisin kuvitella käyttäväni lampaankarvasatulaa, Petteristä muuttuu niin paljon herkempi mitä lähemmäksi ponia pääsee.


Mielipide hevosenomistajista keillä ei ole valmiuksia hevosen omistamiseen?
Niin kauan kun hevonen ei kärsi tästä en valita. Jos hevonen joutuu oikeasti kärsiä taidottomuuden takia pitäisi mielestäni asiaan puuttua välittömästi. Toinen vaihtoehto tietysti oppia lisää asiasta ja "hankkia apua" hevosen huolenpidon ja ratsastuksen suhteen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti