sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

114. Miksi se on aina noin jäykkä?


Virhe virheen perään. "Aina se on niin jäykkä", "taas se koittaa karata ympyrältä", "se vain puskee sisään", "ei sitä edes saa taipumaan", "ei tästä mitään tule se ei ees liiku". Näitä lauseita suustani kuulee melko usein ratsastaessa umpijäykkää ja laiskaa Petteriä. Mutta miksi Petteri menee niin hienosti muilla vuokraajilla ja tuntilaisilla? Kenties sille sattuu usein huono päivä? EDELLEEN MUN/OPETTAJIEN HAVAINTOJA...


Ai ei vai? ei. Mun ratsastuksesta se taitaa johtua.


 Eilen seuraessani ruotsinkielistä hevosten ja ratsastajien "pulmien" ratkaisu ohjelmaa, nimeltä "Ponnyakuten" päässäni rupesi soimaan todellinen "herätyskello"...

Tällä kertaa kyseessä oli hevonen joka oli haluton taipua mihinkään/jäykkä. Eihän se myöskään rennosti muodossa liikkunut.
Hetken katsomisen jälkeen rupesin miettimään että tämä pulma kuulostaa niin tutulta. Petteri joka on aivan tajuttoman jäykkä usein, mutta myös aika laiska.


 Tämä ratsukko pääsikin ammattivalmentajan käsiin ratsastamaan. Sarjan ratsukko sai monta hyvää vinkkiä ratsastukeen jotka tosiaankin pisti miettimään että sattuisiko joku näistä olla minun kohdallani se ongelma?
 "Älä jännitä reisiä ja polvia kiinni satulaan vaan rentouta alapohje!", "Lyhennä niitä ohjia sinun ranteesi ovat aivan mutkalla!", "Kantapää alas, rentouta jalka", "Muista rentouttaa käsi puolipidätteiden jälkeen" valmentaja kommentoi kentän laidalta.
Listattuani kaikki vinkit ja ohjeet ylös huomasin että aivan liian monta näistä, miltei kaikki sopivat minun tilanteeseni.


Anna monesti tunneillakin huomauttelee minulle juuri samoista asioista.
Olen siis ratsastanut aivan väärin jos niin voi sanoa. Olen jännittänyt reidet ja polvet kiinni satulaan niin etten saa kunnolla rentoutettua jalkaa enkä myöskään saa käytettyä pohjetta kunnolla, vaan jalka niin sanotusti lukkiutuu paikoilleen. Aivan liian pitkillä ohjilla ratsastaminen on vetänyt minum ranteeni mutkalle niin etten saa kunnolla ponia asetettua kun käännän vain rannetta enkä ota koko ohjaa mukaan ja pidän ranteeni suorassa. Puolipidätteitä käytän tietenkin melkeen koko ajan ratsastaessani, mutta unohdan usein rentouttaa käden puolipidätteen jälkeen niin että jään kädellä Petterin suuhun kiinni jarruttamaan ponia.


Tietenkin poneillakin saattaa joskus olla jäykkä ja laiska päivä mutta ei näin usein ja sillon syy on vain ja ainoastaan minun ratsastuksessani.
Jäykkä, oikova ja laiska poni vain siksi että jännitän polven aivan kiinni satulaan enkä pääse "väistättämään" ponia ulos tai sisään ja se pääsee oikomaan sillä pohkeeni on aivan lukossa, vain siksi etten saa ranteitani suoristettua tai lyhennettyä ohjia niin että ei vaan ranteeni taipuisi vaan myös poni, Petteri on laiska sillä olen koko ajan tietämättä kiinni ponin suussa pidättämässä vaikka tarkoitus oli saada poni hallintaan ja rentoutumaan puolipidätteiden avulla. Eikä tässä varmaankaan ole edes kaikkia virheitä, vain ne mitä kanssa ratsastajani, minä ja opettajat sekä kotona, kilossa että Ypäjällä on huomannut.


Blogissa usein olen saannut kommentteja siitä kuinka hieno pari olemme, kuinka hienosti Petteri kulkee ja kuinka lahjakas olen. Se ei ole koko totuus, maailma on niin musta valkoinen. Teidän kommenteissa ei ole mitään vikaa, piristävät
 päivää entisestään♡.
Voisin väittää että 65% kuvista mitä meistä otetaan näyttää tältä:


...mutta miksi laittaisin niitä kuvia blogiin kun yleensä löytyy parempiakin kuvia? Juuri siksi, en minä haluaa näyttää heikkouksia koko suomen edessä.


Tässäkin yksi syy miksi ratsastuspostaukset ovat jäänneet vähälle, melkeen joka tunti on ollut sama vääntäminen kun poni on ollut jäykkä ja laiska ratsastaa ja tunnit on lähinnä mennyt turhautumiseen ja ympyrällä pyörimiseen ja ehkä vähän muuhunkin.
Huoh... toivottavasti ymmärsitte jotain tästä sekavasta selityksestä :D

Lauantaina, Eilen Petteri kuitenkin oli todella hyvä ratsastaa kun keskityttiin lähinnä mun istuntaan koko tunnin enkä siihen miten poni menisi, se lähinnä tuli automaattisesti kun sain istunnan kuntoon. Tänään jatketaan sitten tuuppailuja ja saa nähdä miten nyt menee askel lähempänä ongelman ratkaisua! Tietenkin pitää muistaa että kaikki mun ja muiden/opettajan päätelmiä joita ajan mittaa on kertynyt ei tarvitse vielä olla kaikki syyt ongelmaan...

Tälläisen ongelman tullessa, muistakaa kysyä apua! Opettajalta, kaverilta, valmentajalta aivan keneltä tahansa joka voisi pystyä auttamaan. Itse kävin kysymässä Heidiltä, Petterin toiselta vuokraajalta onko hän kokenut jonkun tehtävän auttavaksi jos Petteri on jäykkä. Tehtäväksi Heidi lähinnä sanii että vasta taivutukset ja keskiympyrällä asetukset sisään ja ulos.


Niitä olin ratsastanut aika paljon eikä ne tuntunut auttavan, no niimpä ei ne varmastikkaam auta kun ratsastaa reidet ja polvet lukittuna satulaan ja taivuttaessa kääntää ranteen mutkalla ja vahingossa näissä hässäköissä jarruttaa Petterin laiskaksi...

4 kommenttia:

 1. Pystyykö tuon Ponnyakutenin jaksoja katsomaan vielä jostain?
  Meilläkin Kartsun kanssa oli tuo jäykkyys erittäin isona ongelmana, mutta siinä kohdassa, kun aloin korjaamaan istuntaani (samoja ongelmia mullakin istunnassa, kuin sulla), alkoi tämä isoin ongelma ponin jäykkyyden suhteen pikku hiljaa kääntymään parempaan suuntaan. Kyllä tekin varmasti saatte tämän ongelman ratkaistua, kunhan vain kiinnität jatkossa juuri enemmän huomiota omaan istuntaasi. Niinhän se menee, että ongelman myöntäminen on ensimmäinen askel kohti sen ratkeamista. Paljon tsemppiä teille! :3

  Pakko vielä sanoa, että tykkään sun blogista todella paljon ja eksyinkin instan kautta tänne, on siitäkin sovelluksesta näköjään jotain hyötyä. Pakkohan tässä on lukijaksi liittyä ja jäädä seurailemaan teidän touhuiluja. :)
  http://riding-mylifestyle.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse katsoin niitä ihan vain SVT playn kautta. Tietokoneen kautta pitäisi jaksot löytyä ellei niitä nyt taas poistettu :( Ihana kuulla että jatkat seurailua:) Kiitos ja tervetuloa!

   Poista
 2. Hyvä postaus, tosi hyvin kirjotettu! :)

  VastaaPoista