tiistai 8. joulukuuta 2015

36. Joulukalenterin 8. luukku - Piparkakkutalo

Joulun aikoihin on aina ollut tapana leipoa joulutorttuja ja uunituoreita piparkakkuja jouluaatoksi. Tänä vuonna päätin repäistä riman korkeaammalle ja rakennella piparkakku talo!
 Aluksi mulla ei ollut pienintäkään aavistusta miten tehdään. Googlailin hetken seinien mittoja, seinien kiinnitystä, paras piparkakku taikina piparitaloa varten...
Tätä kaavaa käytin mallina. Toiseen päätylevyym pitää muistaa oviaukko ja lisäksi aukon kokoinen ovi ja toiseen päätylevyyn leikata ikkuna. Itse omaa taloan varten pienensin kaavoja 1.5cm jotta talosta ei tulisi niin iso. Ikkunoita enkä savupiippua pienentänyt yhtään!


Koriste piparkakku taikina:
Koriste piparkakku taikina eroaa muista taikinoista sillä tavalla että yleensä taikinaan sekoitetaan ainesosia jotka vahvistavat uunista tullutta piparkakku seinää/kattoja jne. Talo on hyvä leipoa koristepiparkakku taikinasta jotta seinät kestävät paremmin.
Tavallisella piparkakku taikinalla seinät lähtisivät taipumaan helposti ja seurauksena katketa. 

Piparkakku taikinaan tarvitset:
200g huoneenlämpöistä voita
2.5 dl sokeria
1.5 dl siirappia
2 munaa
1 litra vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikaa
Uunissa n. 5min 200 asteessa.

1. Paloittele huoneenlämpöinen voi isoon kulhoon. Lisää joukkoon sokeri.
2. Kuumenna siirappi kiehuvaksi ja kaada siirappi voin ja sokerin sekaan. Sekoita taikina tasaiseksi.
3. Lisää seokseen munat ja sekoita tasaiseksi.
4. Yhdistä kuivat ainesosat erillisessä kulhossa.
5. Lisää jauhoseos taikinaan pienissä erissä.
6. Tee taikinasta möykky ja jätä se jääkaappiin päiväksi jäähtymään. 
Seuraavana päivänä voit leipoa piparit!


Tässä piparit valmiina uunista tulleina!

Talon kasaaminen:
Aloita ottamalla paistinpannu mihin laitat n. 1-2 dl tavallista sokeria sulamaan. Tällä kiinnität seinät ja katon toisiinsa. 
Alussa sokeri kasaantuu mutta lopuksi sulaa aivan valuvaksi. Kun sokeri on aivan sulanutta, otat palan kerrallaan liimaat sen ensiksi alustaan. Sitten loput seinät toisiinsa. Seinien liimaus on helpointa jos laitat palan kiinnitysosan suoraan kuuman sokerin päälle ja siirrät alustallesi. Alustana mulla toimi pahvin palanen. Myös iso piparkakku levy toimii mainiosti!
Seuraavaksi kun seinät ja ovi on liimattu kiinni pohjaan ja toisiinsa voit liimata katon paikoilleen ja tämän jälkeen savupiipun. 


Koristelemiseen voi käyttää pikeeriä, sokerikuorrutteella, ranskan pastilleilla tai vaikkapa strösselillä! Ennen koristelua muista tarkistaa että sokeri on kuivunut.


Tämmöinen tällä kertaa, ensi vuonna uusiksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti