perjantai 11. joulukuuta 2015

38. Joulukalenterin 10. luukku - Vinkkejä kouluun

Mukava läksyjenteko paikka
Läksyt ja muut koulujutut kannattaa tehdä paikassa, jossa on mukava olla. Riittävä valaistus, hyvä työtuoli ja pöytä sekä hiljaisuus. Itse tykkään lukea aika valoisassa paikassa. Paikan on pakko olla aivan hiljainen muuten en jaka tehdä mitään. Siksi yleensä teen läksyt myöhään illalla mikä kylläkin on todella huono tapa. Yleensä poltan kynttilöitä samalla, jotenkin niiden takia haluaan vain istua alas rentoutua ja vaikkapa tehdä läksyt tai lukea kirjaa. Jotkut tosin tykkäävät kuunnella musiikkia tehdessään läksyjä. Itse olen enemmän niitä, jotka pystyvät keskittymään paremmin, kun on riittävän hiljaista. Kannattaa itse kokeilla mikä toimii sinulla.


Värikkäät muistilaput
Pienet, värikkäät muistilaput ovat ihan ehdoton juttu ainakin minulle! Merkkaan niillä tärkeitä sivuja kirjasta, koealueita, läksyjä ja luettavia alueita. Tällaiset muistilaput eivät tahmaa kirjan sivua, vaikka ne olisivat samassa kohdassa monta viikkoa. Muistilaput ovat myös todella söpöjä ja piristäviä ainakin minun mielestäni!


Älä pyyhi väärin tekemiäsi tehtäviäTämän opin eräältä opettajaltani matikassa. Väärin tehtyjen tehtävien poispyyhkimisen sijaan kannattaa vetää rasti tehtävän päälle. Myöhemmin selaillessasi tekemiäsi vihkotehtäviä muistat: '' Ainiin tätä ei pitänyt laskea näin, vaan vähän eri tavalla'' ja todennäköisesti et tee samaa virhettä enää uudelleen. Itselläni nousi heti koearvosanat yhdellä asteella kuin aloin muistaa että näin ei pitänyt tehdä!

Sanakokeet
Kun opiskelee kieliä, ei voi välttyä siltä, että joutuu opetella uusia sanoja. Jotkut ihmiset jaksavat esimerkiksi lukea paljon englanninkielistä kirjallisuutta, ja heillä on niin laaja sanavarasto, että he tietävät suurimman osan sanoista jo etukäteen, mikä tietty helpoittaa paljon läksyjen määrää. Itselläni ei ole laaja sanavarasto kielissä, joten koitan aina opetella kappaleiden sanat huolella.Välillä sekäään ei innosta ja kun ollaan vasta yläkoulussa kappaleissa ei ole niin paljon sanoja ja usein ehtii opetella kaikki sanat välitunnin aikana. Jos lukee sanakokeisiin niin, että osaa ainakin suurimman osan sanoista, saa hyvän numeron sanakokeesta, ja tämä korottaa. Kokeeseen lukiessa on myös paljon helpompaa lukea kun osaa sanat valmiiksi eikä niitä tarvitse opetella ja voi keskittyä muuhun.
Kun sanoja on opetellut useasti, ne myös jäävät mieleen pitkäksi aikaa.


Käytä värejä paljon! Tämä on tosi hyvä tapa, etenkin jos tunnistaa itsestään visuaalisen oppijan piirteitä. Visuaalisuus tarkoittaa siis että oppii parhaiten itse lukemalla, katselemalla kuvia ja muistelemalla, mitä esimerkiksi jollain oppikirjan aukeamalla tai sivulla käsiteltiin. Värit tekevät muistiinpanoista iloisen räikeitä, ja ainakin itseäni kannustaa lukemaan lisää! Värit voivat myös helpoittaa asioiden muistamista.

Tee ajatuskarttoja ja omia muistiinpanoja Tosi hyvä tapa valmistautua kokeeseen, ja oppia hankalasti ymmärrettäviä asioita, on tehdä ajatuskarttoja tai omia muistiinpanoja jotka käsittelevät asioita joita ei muista. Eikä ajatuskartan tarvitse olla täydellinen. Voit aloittaa sen tekemisen vaikka vaan kirjoittamalla paperille kaiken piste muodossa, mikä tulee asiasta ensimmäisenä mieleen, ja vasta sitten alkaa koota sitä ajatuskartaksi. Itse tehtyjen ajatuskarttojen ja muistiinpanojen lukeminen ennen koetta on mielestäni yksi tehokkaimmista tavoista kerrata opiskeltuja asioita, sillä eka joutuu etsimään asiat kirjasta sitten kirjoittaa ne paperille ja tämän jälkeen muistikartalle.


Piirrä piirroksia Omien piirroksien tekeminen on todella hyvä tapa oppia asioita ja ikään kuin tehdä asia itselle ymmärrettäväksi. Minulla tämä on ollut erityisen tehokas tapa etenkin kemiassa ja fysiikassa. Varsinkin jos rakastat piirtämistä tämä on varmasti sopiva tapa oppia!

Nuku ja lepää riittävästi!
Kaiken opiskelun lisäksi, nuku tarpeeksi. Anna itsellesi myös aikaa tehdä asioita, joista pidät, tai vaikka olla tekemättä mitään. Ei myöskään ole maailmanloppu, jos jättää läksyt välillä tekemättä, tai ei lue kirjan kappaleita. Nukkumisen ajan tieto mikä olet päivän aikana saannut jää muistiin. Eli joss luet vaikka 24:00 saakka ja heräät 6:30 et ole ehtinyt nukkua tarpeeksi ja lukeminen on aivan hukkaan heitettyä! Tämän virheen voin itsekkin tunnustaa tekeväni...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti