sunnuntai 27. joulukuuta 2015

56. Ympyrä työskentelyä 25.12


Olin pari päivää sitten ratsastamassa yllättäen Petterillä. Petteri oli hieman laiska ratsastaessa mutta laukan jälkeen super reipas.


Kun olimme varustaneet ponit, menimme kentälle ja nousin Petterin selkään. Otin noin 10 minuutin alkukäynnit jonka jälkeen työskentelin käynnissä hetken. Tein joka kulmaan voltit ja pitkille sivuille loivan kiemurauran jotta saisin Petterin alusta saakka taipumaan kunnolla sillä välillä Petteri on melkoinen rautakanki ainakin minulla :D Poni alkoi taipumaan jo hyvin ja alotin ravityöskentelyn.


Tein tarkasti kulmia ja asettelin ponia suurilla pääty ympyröillä. Ravissa tein myös toiselle pitkälle sivulle loivan kiemuraja toiselle väistöä ensimmäiseksi käynnissä ja sitten ravissa. Väistöt meni suht hyvin, käynnissä takaosa jäi vähän jälkeen mutta parilla raipan kosketuksella poni alkoi käyttämään takaosaa myös väistöissä.


 Ympyröillä Petteri vähän väliin koitti puskea sisään mikä aikalailla sisäpohkeella ja ulkoohjalla oli korjattavissa!
Raviväistöissä takaosa pysy jo todella hyvin mukana, Petteri vain välillä tahtoi lähteä kiihdyttelemään.


Jatkettiin ravissa. Tein joka kulmaan pienen voltin, pitkällä sivulla ravinlisäys ja toisellä lyhyeellä sivulla pysähdys. Pysähdysissä välillä tuli pari turhaa askelta ravia mutta ei paljoaa muuta turhaa.

Tein vielä pari raviväistöä mitkä meni suht hyvin. Siirryin keskiympyrälle ravaamaan ponin rennoksi ennen laukan nostoa. Koitin nostaa laukkaa  mutta poni lähti kiihdyttämään niin että siirsin Petterin käyntiin ja nostin siitä laukan. Alussa pidin laukan suht lyhyeenä ja koitin enemmänkin saada ponia rentoutuman ja samalla taipumaan.


Siirryin laukassa uralle, pidensin laukkaa pitkillä sivuilla, lyhensin lyhyeille sivuille ja kulmissa. Pitkän ja vauhdikkaan laukan jälkeen oli välillä vaikea saada Petterin lyhentämään joten pariin otteeseen tein ympyrän normaalissa laukassa ja siitä sain hidastettua ponia.


Kävelimme välikäynnit ja jatkettiin uralla ekana ravissa päätyympyröillä jotta välikäyntien jälkeen saisi ponin virkeäksi laukkaan. Nostin taas lyhyeen mutta energisen laukan, sillä ainakin omaan mieleen kun Petteri laukkaa isosti se lähtee menemään niin sanotusti mun alta. Toki päästän ponin laukkaamaan ihan pitkästikkin mutta tällöin poni myös lähtee kiihdyttelemään omiaan. Niin sanottu lyhyt laukkani ei Petterillä ole mitenkään hyvin lyhyt, aika normaalin hevosen laukka.


Kulmiin tein käynnissä jokatoiseen kulmaan avotaivutusta ja toiseen menin vain hyvin kulmaan. Tämä harjoitus on ainakin meille hyväksi, Petteri kuuntelee ratsastajaansa sillä laukasta käyntiin ilman ravi askelia VOI olla todella haastavaa, varsinkin ponilla jolla on iso ja energinen laukka. Alussa poni vain juoksi ravissa kulman ja jouduin tekemään voltin ja siitä tehdä käkynnissä kulman.
Monien yritysten jälkeen Petterikin osasi laukasta käyntiin siirtyä sujuvasti. Luulen kyllä että suurin ongelma oli että ratsastaja ei ehkä itse ollut aina kartalla :D


Tein ravissa kolmikaarista kiemura uraa loppuverryttelyksi ravissa ja vielä tämän jälkeen loppukäynnit!
Petteri meni koko tunnin tosi hyvin, välillä laiskasti ja välillä kun mikäkin ferrari :D Petteri taipui myös yllättävän hyvin, viimeaikoina nimittäin ollut aika energinen ja vaikea saada kunnolla haltuun ja kuuntelemaan.


Mutta hei eikö sen niin mennyt että tekemällä oppii!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti